Wino porto – co musisz wiedzieć

Wino porto – co musisz wiedzieć

Porto – portugalskie wino wzmacniane, które po prostu musisz poznać. Co warto o nim wiedzieć?

Wino to temat długi i szeroki, o którym można pisać i pisać. O różnicach w poszczególnych szczepach, o własnym wyrobie przy użyciu balonów, o różnicach między winami tradycyjnymi a wzmacnianymi. Yyy, wzmacnianymi? A co to za wina?

Najlepszym ich przykładem jest porto, wyjątkowe wino, które powstaje w dorzeczu rzeki Douro na północy Portugalii. Kto nigdy nie pił prawdziwego i dobrego wina porto, ten nie wie, ile uroku kryje się w tym portugalskim klasyku.

Uważaj na podróbki porto

Niestety, rynek marketowych win zalany jest przeróżnymi wyrobami „portopodobnymi”. Co prawda, gdy się wczytać w szczegóły, to pewnie dojdziemy do tego, że produkt pochodzi z Portugalii, może nawet jest zrobiony w podobny sposób, co prawdziwe porto. Ale na wstępie wolę powiedzieć – dobre porto kosztuje i nie kupisz go w pierwszej lepszej „bie.. stonce” 😉 .

Więc jeśli chcesz przekonać się, czym jest porto, jak smakuje, czym różni się od „zwykłych” win czerwonych – nie żałuj grosza i nie kupuj butelki za 20 zł. To na pewno nie będzie takie porto, które powinieneś poznać.

Co to znaczy, że porto jest wzmocnione

Jak już wspomniałem, porto należy do kategorii win wzmacnianych. Oznacza to, że na pewnym etapie produkcji świeży moszcz winogronowy „zaszczepia się” destylatem winnym. Ten winny spirytus ma moc ok. 70% alk. i dodanie go do fermentujących owoców zabija drożdże, przez co fermentacja zostaje przerwana, bo nie ma już co „zjadać” cukrów. Takie wino trafia następnie na pewien czas do piwnicy, by sobie poleżakowało. To, ile będzie trwać maturacja, zależy już tylko od producenta i tego, jakie wino chce uzyskać.

Przeczytaj też  Czy piłkarski trener jest ważny

Aha, jeszcze jedno! Dzięki „wzmocnieniu” wino ma zawartość alkoholu na poziomie ok. 20%. To sporo więcej niż zwykłe wina białe czy czerwone.

Które porto jest najlepsze

Wino porto zwykle jest słodkie, ewentualnie półsłodkie, esencjonalne, treściwe. To zasługa kilku czynników: od użytych winorośli aż po sposób starzenia (dojrzewania). W dobrym porto wyczujesz czekoladę, wiśnie (a może wiśnie w czekoladzie), wanilię, śliwki. W starszych rocznikowych porto można wyczuć także orzechy i przyprawy korzenne.

Porto występuje zarówno w odmianie czerwonej, jak i białej, a nawet różowej, wszystko zależy m.in. od użytego szczepu winogron. Jednak podstawowy podział porto, to ten ze względu na sposób maturacji:

Wino porto Tawny

Porto Tawny dojrzewa w beczkach, a dzięki temu, że baryłki są dębowe i przez to, że wino ma kontakt z tlenem (oksydacja), Tawny jest łagodne, z waniliową nutą. Występuje jako wino bez oznaczenia wieku oraz w kilku wersjach rocznikowych, najtańsze Tawny leżakowane są przez 3 lata (to minimum), starsze to 10 lat, 20, 30 i 40. Istnieje jeszcze Tawny Colheita („kulejta”), czyli porto z oznaczeniem konkretnego rocznika.

Wino porto Ruby

Odmiana porto ruby, która leżakuje sobie w butelkach, przy czym przez pierwszy okres dojrzewa w wielkich kadziach/drewnianych zbiornikach. Najtańsze ruby porto to wino maturowane w betonowych lub stalowych tankach. Ma ono bardziej owocowy charakter i można powiedzieć, że jest bardziej świeże, lekkie. Wino ruby powstaje poprzez kupażowanie różnych roczników, aby smak wina danego producenta był powtarzalny. Specjalnym rarytasem jest opcja Vintage (coś jak Colheita dla Tawny). To rocznikowe Ruby, które po krótkim dojrzewaniu w dębinie, przelewane jest bez filtracji do butelek i tam sobie odpoczywa przez wiele lat (nawet i trzydzieści).

Jak widzisz przygoda z porto to nie tylko wycieczka do Portugalii i zwiedzania Porto, to nie tylko oglądanie meczów F.C. Porto. Odkrywanie uroków wina może być równie ciekawe, o ile nie ciekawsze. A porto to zdaniem wielu najlepsze wino wzmacniane.

Przeczytaj też  Marcin Oleksy otrzymał nagrodę im. Ferenca Puskasa

Podobne wpisy